Wat is een tandimplantaat?
Een implantaat is een kunstwortel tand geïmplanteerd in de plaats van een natuurlijke tand. Implantaten hebben de vorm van een schroef die wordt ingebracht in het kaakbot. Het implantaat bestaat uit drie delen: een titanium schroef, een opbouw dat uitsteekt boven het tandvlees, en een porseleinen kroon die wordt vervaardigd in het laboratorium en die over de opbouw wordt geplaatst.
Waarom zijn de implantaten van titanium, of van een legering met titanium?
Titanium is voorlopig het beste materiaal wat er voorhanden is om het bot rondom het implantaat te laten aanhechten. Titanium is duurzaam en de gevallen waarbij het materiaal niet aanslaat zijn te verwaarlozen.
Voor wie zijn implantaten geschikt?
Mensen die om verschillende redenen één of meer tanden verloren hebben, of mensen met een kunstgebit zijn goede kandidaten voor implantaten. Belangrijk is dat u verder gezond bent, maar indien u aan een bepaalde ziekte lijdt of een ander gezondheidsprobleem heeft zoals suikerziekte of osteoporose, hoeft dat niet altijd te betekenen dat een implantaat bij u niet gaat lukken. Het komt echter wel in een minderheid van de gevallen voor dat het lichaam het implantaat verwerpt. (De kans dat een implantaat aanslaat is in elk geval 95%, en bij ons ligt dit nog iets hoger.) In deze gevallen proberen we het gewoon opnieuw. Het komt dan regelmatig voor dat het nieuwe implantaat wel aanslaat. Indien een patiënt bij ons komt met vele mislukte implantaten zullen we eerst een uitgebreid behandelplan voorstellen.
Hoe lang duurt het voordat mijn tanden op implantaten klaar zijn?
Zo kort mogelijk! De procedure is als volgt:
- De patiënt komt op consult en zijn/haar wensen worden uitgebreid besproken. Tevens wordt er een gezondheidsverklaring ingevuld. Vooral de vragen over hart- en vaatziekten en diabetes (suikerziekte) zijn belangrijk. Deimplantoloog neemt metingen van het gebit van de patiënt voor de kronen, maar ook voor de opbouw van de kronen.
- De implantoloog maakt het behandelplan. De praktijkmanager geeft of zendt u de begroting, en deze kunt u met haar doornemen. Indien van toepassing, wordt een en ander opgenomen met uw verzekeringsmaatschappij. Als alles in orde is, krijgt de patiënt een recept voor het innemen van een antibioticum voordat hij op de behandeling komt. De patiënt tekent ook een toestemmingsformulier waarop alle mogelijke risico’s van de implantatie worden genoemd, zoals standaard is voor elke andere chirurgische ingreep.
- De behandeling begint. Eerst krijgt de patiënt een plaatselijke verdoving. Indien de patiënt dat wenst, kan er ook onder sedatie (een roes) of narcose worden geopereerd. (Voor deze laatste twee mogelijkheden is bespreking vooraf nodig, want hiervoor moeten wij een anesthesist bestellen.) Een algehele verdoving is voor implanteren niet nodig, want u voelt geen pijn bij de behandeling, en als u toch wat voelt stoppen wij meteen en zoeken een oplossing door bijvoorbeeld de verdoving te vergroten. Maar mocht u toch liever een zwaardere verdoving willen, dan kan dat.
- De tanden die niet meer functioneel zijn worden getrokken. De implantaten worden ingebracht, eventueel nadat het tandvlees is opengesneden om het kaakbot te bloot te leggen. Op de implantaten wordt een ‘healing cap’ geplaatst als er in het tandvlees is gesneden. Als er niet in het tandvlees is gesneden kan soms al de opbouw worden geplaatst. Op de healing cap of op de opbouw krijgt de patiënt een tijdelijke prothese. Indien u al een prothese had kan deze worden gebruikt. Vervolgens gaat de patiënt eerst minstens een maand naar huis voor genezing. In de tussentijd wordt in het laboratorium uw vaste prothese vervaardigd. Bij een volgende afspraak, na genezing van de wond rondom de implantaten en aangroeiing van het bot, wordt de vaste prothese geplaatst. De laatste aanpassingen worden gemaakt.
De tijd die tussen het plaatsen van de implantaten en de plaatsing van de vaste kronen/prothese ligt, verschilt per individu. De genezingstijd in de bovenkaak is meestal langer. Het kan zijn dat u voor verschillende controles dient terug te komen. Dit is niet om u te pesten, maar juist om het proces voor u te verkorten en zodat wij een oogje op de implantaten kunnen houden. Houdt u hier dus rekening mee.
Er zijn echter ook gevallen waarbij de hele procedure van het maken van de gebitselementen tot en met het inbrengen en bevestigen in de mond binnen één dag kan worden uitgevoerd. Na bevestiging van de tanden kan de patiënt direct naar huis. In alle gevallen geldt dat u al meteen kan eten en drinken, praten en glimlachen.
Implantaten zorgen ervoor dat u weer het gevoel heeft uw eigen tanden en kiezen terug te hebben.
Hoeveel kaakbot moet ik hebben om een implantaat te kunnen krijgen?
De hoogte van het kaakbot moet minstens 1 cm zijn. Is dit minder, dan moet naar een alternatieve oplossing worden gezocht, bijvoorbeeld All-on-4 of All-on-6, of er moet bot worden opgebouwd door middel van een bottransplantatie.
Doet implanteren pijn?
Onze patiënten vertellen ons dat ze geen pijn hebben gehad. Het valt ze meestal reuze mee. Pijn is echter relatief en verschilt van patiënt tot patiënt. De implantoloog zal al het mogelijke doen om het de patiënt zo makkelijk mogelijk te maken tijdens en na het implanteren. Natuurlijk gebeurt de ingreep onder verdoving. Er zijn verschillende soorten anesthesie, en het hangt af van de patiënt en van de behandeling welke soort verdoving er wordt gekozen.
De patiënt kiest hierin mee:
- Plaatselijke verdoving; dit is in de meeste gevallen voldoende.
- Sedatie; de patiënt neemt een kalmeringsmiddel voor de transplantatie. Hierdoor komt de patiënt in een roes.
- Intraveneuze sedatie; deze wordt alleen toegediend door een anesthesist. De hartslag en het zuurstofniveau in het bloed worden in de gaten gehouden.
- Algemene anesthesie (narcose); op verzoek van de patiënt. Ook narcose gebeurt onder toezicht van een anesthesist.
Ik heb gehoord dat er in sommige gevallen kunstbot kan worden geplaatst om het kaakbot te verbeteren. Klopt dit?
Jazeker, dat komt regelmatig voor. Er kan ook natuurlijk bot van de patiënt zelf worden gebruikt. De bottransplantatie kan soms tegelijk worden uitgevoerd met de transplantatie, en in andere gevallen vóór de transplantatie. In het laatste geval wordt er gewacht totdat het nieuwe bot integreert met de kaak, en worden daarna pas de implantaten ingebracht. De implantoloog zal dit altijd met u bespreken.
Wat is een sinusverhoging?
Een sinusverhoging is een procedure waarbij kunstbot wordt geplaatst in de bovenkaak nadat de sinussen een stukje omhoog worden getild. Er komt daardoor meer ruimte vrij voor het implantaat. De sinusverhoging kan worden uitgevoerd met een snijding in het tandvlees, of zonder.
Ik heb nog goede tanden maar ik mis één of twee kiezen. Waarom raadt de implantoloog mij aan om implantaten te zetten?
Implantaten zorgen ervoor dat u gezonde tanden en gezond kaakbot behoudt. Stel, u mist één kies. In dat gat gaat het kaakbot terugtrekken omdat er geen wortel meer inzit om het kaakbot in vorm te houden. De twee kiezen naast het gat gaan schuiven, want dat doen tanden om het gat te compenseren. Daardoor gaan deze kiezen scheef staan. De kiezen er tegenover (in de andere kaak) komen daardoor onder druk, omdat ze niet meer goed op de kiezen in de kaak met het gat passen. Daardoor gaan deze kiezen ook verschuiven. Door het verschuiven kunt u problemen krijgen met het tandvlees, of met de tanden zelf. Hele delen van uw verder zo gezonde gebit gaan in gezondheid achteruit. Met een implantaat vermijdt u deze sneeuwbal van ellende.
Hoe kan ik mijn implantaten onderhouden?
Dit is heel belangrijk, want hoe beter u uw implantaten onderhoudt, hoe langer ze meegaan. Nadat de implantaten zijn geïntegreerd in het kaakbot, worden ze een deel van het gebit van de patiënt, net alsof ze uw eigen tanden zijn. U dient uw tanden minstens twee maal per dag te poetsen, en eens per dag tussen de tanden te flossen. Indien het onderhoud in gebreke blijft kunnen er bloedingen van het tandvlees ontstaan, gingivitis (tandvleesziekte), of een oncomfortabel gevoel.
Hoe lang gaan implantaten mee?
Hoe lang ze meegaan hangt af van de kwaliteit van de implantaten, de bekwaamheid van de implantoloog, het onderhoud door uzelf en uiteraard hangt het ook af van de gezondheid van uw gebit. Er zijn gevallen bekend dat implantaten een leven lang meegaan. Wij geven in ieder geval 5 jaar garantie op onze tandimplantaten en gebruiken de beste kwaliteit implantaten. Met onze zeer ervaren implantoloog Dr. Nashat Gara bent u bij ons in zeer goede handen.
Wat een kost een implantaat bij jullie?
De kosten voor één implantaat inclusief abutment, techniek en kroon zijn bij ons zeer betaalbaar. Elders zult u veel meer kwijt zijn.
Heeft u vragen over onze implantaten of over één van de andere behandelingen, of wilt u een afspraak maken?